শনিবার, অক্টোবর ১৭, ২০২৬
২ কার্তিক ১৪৩৩

সদ্যপ্রাপ্ত

>> ‘দুপুরে ফেল, সন্ধ্যায় পাস!’ ইকুরিয়া বিআরটিএতে লাইসেন্স বাণিজ্যের অভিযোগ পরিদর্শক মনিষ কুমারের বিরুদ্ধে

>> রৌমারীতে অটোরিকশার ওপর ট্রাক উঠে নিহত ৫

>> কক্সবাজারে রিসোর্টে আগুনে ৬ পর্যটকের মৃত্যু, নিহতদের পরিচয় শনাক্ত

>> পটিয়া ভূমি অফিসে নথি বাণিজ্য ও ঘুষের অভিযোগ, দুদকের তদন্ত দাবি

>> বান্দরবান-চট্টগ্রামে কাঠ পাচারের অভিযোগ, বন কর্মকর্তাদের বিরুদ্ধে লাখ লাখ টাকা ঘুষের দাবি

>> রাজধানীতে ২৪ ঘণ্টায় আটক ৪৮১, ৪০ মামলা

>> মুক্তি পেলেন নেহা, অভিজিৎ দীপকের অবস্থান জানতে চায় সিজেপি

>> সিলেটের বিতর্কিত মোটরযান পরিদর্শক দেলোয়ার এখন কুমিল্লায়, দালালচক্রের সঙ্গে যোগসাজশের অভিযোগ

>> জাল স্বাক্ষরে গাড়ির মালিকানা পরিবর্তনের অভিযোগ, বিআরটিএর বিরুদ্ধে দুদকে আবেদন

>> হঠাৎ ভারত সফরে যাচ্ছেন মোজাম্মেলের মেয়ে মেহেরিন, ছুটির আদেশ ঘিরে আলোচনা

আপনি পড়ছেন : শিক্ষা

ইংরেজি: My Home District


Rabeya ৬ সেপ্টেম্বর ২০২৬, সকাল ১১:২৭



ইংরেজি: My Home District


প্রাথমিক বৃত্তি পরীক্ষা–২০২৬

Question & Answer

1. Where is Kishoreganj situated?
Answer: Kishoreganj is situated in the northeastern part of Bangladesh.

2. Which river flows through Kishoreganj town?
Answer: The Narasunda River flows through Kishoreganj town.

3. Where were most of the lyrics of Maimansingha Gitika composed?
Answer: Most of the lyrics of Maimansingha Gitika were composed in Kishoreganj.

4. What creates the setting for many folk tales and palas?
Answer: The rivers, haors and green fields create the setting for many folk tales and palas.

5. Why is Fatiha proud of Kishoreganj?
Answer: Fatiha is proud because Kishoreganj is her home district.

6. Who helped Fatiha learn more about Kishoreganj?
Answer: Her grandfather helped her learn more about Kishoreganj.

7. What type of literature are Maimansingha Gitika and folk tales?
Answer: They are parts of Bangla folk literature.

8. Why is Kishoreganj important?
Answer: Kishoreganj is important for its rich literature, history, natural beauty and tourist attractions.

9. Who was Zainul Abedin?
Answer: Zainul Abedin was a famous painter of Bangladesh.

10. What is Solakia?
Answer: Solakia is a famous and one of the largest Eid grounds in Bangladesh.